Želim suradnju!

Otvoren je Poziv za dostavu prijedloga za POTPORU MEDIJSKOJ PISMENOSTI za 2024. godinu

Potpora za Medijsku pismenost provodi se u okviru Međusektorskog potprograma koji osim što obuhvaća djelovanja u svim kulturnim i kreativnim sektorima (uključujući i audiovizualni), kako bi se potaknula međusektorska suradnja i inovacije, obuhvaća djelovanja u sektoru informativnih medija. Unutar specifičnog cilja međusektorskog potprograma je jačanje raznolikog, neovisnog, slobodnog i pluralističkog medijskog okruženja, kvalitetnog novinarstva i medijske pismenosti čime se njeguju sloboda i umjetničko izražavanje, međukulturni dijalog i socijalna uključenost.

Cilj Poziva je pružiti građanima mogućnost da razviju kritičko mišljenje i kompetencije u korištenju medija. Medijska pismenost moćan je instrument za ograničavanje utjecaja dezinformacija te se u tu svrhu želi potaknuti razmjena znanja, politika i praksi medijske pismenosti.

Prihvatljivi prijavitelji su pravni subjekti (privatni ili javni) koji djeluju i registrirani su na području država koje sudjeluju u Programu. Partnerski konzorcij mora biti sastavljen od minimalno 3 partnera koji se nalaze u 3 različite države koje sudjeluju u Programu. Partnerski konzorciji mogu uključivati profitne i neprofitne organizacije, javne (nacionalne, regionalne i lokalne) institucije, međunarodne organizacije, sveučilišta i obrazovne institucije, medijske organizacije, istraživačke i tehnološke institucije, pružatelje tehnoloških usluga s ekspertizom medijske pismenosti i digitalnih medija.

Očekivani rezultati Poziva:

 • uspostavljanje paneuropskog konzorcija koji će prenositi najbolje prakse posebno prelaskom kulturnih, državnih ili jezičnih granica koji će razvijati alate i aktivnosti medijske pismenosti kojim bi se osigurao prijenos praksi najširoj mogućoj publici pokrivajući različite vrste modaliteta dostave medija;
 • očekuju se i Forumi za razmjenu najboljih praksi određenih dobnih skupina, zatim skupinama s ograničenim vještinama ili pristupom medijskoj pismenosti, i skupinama u riziku od socijalne isključenosti;
 • te podrška stručnjacima za medijsku pismenost kako bi prilagodili svoju praksu novim medijskim formatima i obrascima medijske potrošnje koji se brzo mijenjanu i razvijaju.

Aktivnosti koje će biti podržane u okviru ovog Poziva odnose se na suradničke projekte s jasno definiranim ciljevima kako bi se unaprijedila određena područja medijske pismenosti baveći se s najmanje dva od sljedećih područja aktivnosti:

 • dijeljenje najboljih praksi iz inovativnih projekata medijske pismenosti koji uzimaju u obzir promjenjivi medijski ekosustav, posebno prelaskom kulturnih, državnih ili jezičnih granica u svrhu poticanja i jačanja suradnji između različitih regija u Europi;
 • razvoj inovativnih, interaktivnih online alata za pružanje rješenja za postojeće i buduće izazove u online okruženju, što uključuje i dezinformacije;
 • razvoj materijala i alata koji će pomoći građanima da razviju kritički pristup medijima, te da prepoznaju dezinformacije i na njih reagiraju na odgovarajući način;
 • razvoj praksi medijske pismenosti prilagođenih promjenjivom medijskom okruženju, koje uključuje manipulativne tehnike i medijsku produkciju temeljenu na umjetnoj inteligenciji.

Svi projektni prijedlozi trebaju uzeti u obzir angažman i uključenost građana te kulturu sudjelovanja kao temeljni aspekt svog projektnog prijedloga.

U okviru Poziva prihvatljive su sljedeće vrste aktivnosti:

 1. Stvaranje i/ili distribucija višejezičnog i/ili multikulturalnog materijala koji uključuje interaktivni sadržaj za poboljšanje digitalnih kapaciteta građana, njihovo razumijevanje medijskog krajolika i njihovu otpornost na dezinformacije.
 2. Razvoj materijala za građane i trenere koji se odnose na sve ili bilo koje dobne i društvene skupine.
 3. Razvoj inovativnih rješenja za medijsku pismenost koja odgovaraju budućem medijskom krajoliku (projekt može uključivati prototipove, ali se ne može fokusirati isključivo na razvoj IT-a).
 4. Aktivnosti osposobljavanja za građane i edukatore, uključujući razmjenu najboljih praksi koje prelaze jezične, državne i kulturne granice.
 5. Organizacija javnih događaja i/ili radionica za podizanje svijesti i razmjenu najboljih praksi.
 6. Aktivnosti koje vodi zajednica za prilagođavanje i dostupnost gore navedenih alata i materijala.

Za ovaj Poziv osigurana su sredstva u ukupnom iznosu EUR 2 000 000 kojim će se podržati projekti u trajanju do 24 mjeseca. Maksimalni iznos potpore je EUR 500.000 po projektu, a stopa sufinanciranja do 70%.

Rok za predaju projektnih prijedloga je 7. ožujka 2024. godine u 17:00 CET.

Creative Europe Programme (CREA) NEWS – Media literacy (CREA-CROSS-2024-MEDIALITERACY) NEWS – Media literacy (CREA-CROSS-2024-MEDIALITERACY)

Slične vijesti

Poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus…

Europska komisija objavila je poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2024. godinu kojim potiče sve zainteresirane da aktivno sudjeluju i predstave svoje projekte koji će doprinijeti inovacijama i razvoju obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta u Europi. Za financiranje u okviru programa Erasmus+ mogu se prijaviti sva javna i privatna tijela koja djeluju u […]

Vidi više

ZEZ objavila prijave za grupnu nabavu solarnih ele…

Na sunčanoj strani, servis Zelene energetske zadruge (ZEZ) za podršku u realizaciji solarnih elektrana poziva građane iz cijele Hrvatske spremne na ugradnju solarne elektrane za obiteljsku kuću, tvrtku ili obrt da se uključe u grupnu nabavu opreme i ugradnje solarnih elektrana, s ciljem osiguranja veće isplativosti ugradnje solarne elektrane izborom opreme visoke razine kvalitete po povoljnijim uvjetima, […]

Vidi više

APPRRR objavila Natječaj za provedbu intervencije…

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je 1. prosinca Natječaj za provedbu intervencije 73.03. Korištenje obnovljivih izvora energije iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027.  Prihvatljivi korisnici su: fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika, uključujući proizvođačke organizacije priznate u skladu s posebnim propisima koji uređuju rad proizvođačkih […]

Vidi više

  Sjedište tvrtke
  Trogirska 8
  42000 Varaždin

  Ured
  Mara d.o.o.
  Trogirska 8
  42000 Varaždin

  Mob. +385 91 6283 091
  Tel. +385 42 204 226
  info@mara.hr